Saturday, April 2, 2011

Tips Menghilangkan Tensen, Elak Bunuh Diri









I was shocked 2 hear about a student from one of our local University has commit suicide recently....takziah buat mendiang....





Second year student makes fatal leap

by Gary Adit. Posted on March 31, 2011, Thursday

FATAL LEAP: Policemen prepare to transport the victim’s body to the mortuary following the recovery operation.
KOTA SAMARAHAN: A second-year Civil Engineering student drowned after he leapt off a bridge into a man-made lake in the grounds of Unimas campus here yesterday.
The deceased has been identified as Sachess Qaspie Marimuthu, 21, from Sabah.
The incident occurred shortly after 2pm when Sachess, who was earlier seen standing alone on the bridge across the lake carrying a backpack, climbed over the railing and plunged into the water below.
Horrified witnesses immediately called the Samarahan fire station, which despatched a team of rescuers to scour the lake for the victim.
Bomba officer-in-charge Ahamarie Juhai, when contacted yesterday, said 10 personnel were involved in the operation that ended at 3.38pm when Sachess’ body was recovered from the bottom of the lake.
Several students said that a search of the victim’s backpack found it contained a large rock, which they believed had been intended to weigh him down.
Meanwhile, there were also rumours going around campus that Sachess had sent a text message to several friends to inform them he was ‘leaving’ prior to the fatal leap.
The incident has been classified as sudden death pending a police investigation.
petikan dari Borneo Post online




dari apa yang aku tahu, mendiang sangat stress dengan kehidupannya n most of it was written in his blog.....n this is some of what he had wrote from his entry, ' I JUST REALIZE....'






In this life, there is nothing that you hoped will actually come true as you imagine…

All the frustration I had in these past few weeks had merge my body and soul for the longest period of time since for so long…

I only hoped that this will not become my breaking point and I can continue to Contribute..

But as matters worsens, I may do things in a suicidal compulsion…

I just hoped it won’t be too quickly..

Anyway.. anyone that reads this.. If I finally departed.. I wish to make sure my family knows EVERYTHING there is to know about me… Even if it was the worst of me.. that was who I am…

God would send me to hell for all that I’ve done but who cares when it was too late anyway…

so that will be my good bye and I hoped it wouldn’t be soon but not too long as well… Living is HARD…







Apa2 pun, kte sume tahu yg bunuh diri itu HARAM....langit & bumi takkan terima roh kita...ALLAH takkan ampunkan dosa org yang bunuh diri...sume org tahu kn??? tp knapa masih ade yg bunuh diri???? aku bukan nk kata kt mendiang...tp, apa yg aku nk sampaikn ialah, bunuh diri bukan cara untuk menyelesaikan masalah...
aku yakin sume AGAMA MENGHARAMKAN BUNUH DIRI.....


life as a student memang sgt men'tension'kan....yela...asgment, persatuan, family, kawan-kawan, klo ade pakwe, makwe, masalah ng diorang lak...sangat stress...yup..memang aku akui...n aku yakin, sume org tensen dgn bnde2 mcm nih....tp nk wat cmne....itu la rencah kehidupan....takde masalah, kte xkan tahu cmne nk handle masalah....masalah akan mematangkan kte...


aku pun pernah tension....bkn pernah....tp slalu...(hurmmmm...agak ar)....n paling teruk, aku tensen sgt sampai aku nangis.....(uish..malunyer).....rse nk lari jer dari U nih sbb trlalu tensen...tp, nsb bek aku xdek duit...so, aku stay jer la kt U nih....tp, alhamdulillah....segala masalah yg aku alami dapat di atasi...


mcm mne nak hilang tension???...itu terpulang...tp, ini adalah antara tips yg aku slalu buat bila aku rasa down sgt2 n hampir-hampir putus asa...


1. Ikhlas kan hati - sesuatu perkara itu akan menjadi beban bila kita tidak menyukainya. tp, ble kte suke akn sesuatu, buat brkali2 pn, kte xkan rasa jemu. Malah, kita akan sentiasa berusaha untuk mnjadi lebih baik. analogi nyer mcm kte buat kek. mule2 nk buat kte msti perlukan buku cara-cara membuat kek. kte ikut langkah2 dlm buku trsebut satu persatu....sangat meremehkan sebab bahan-bahan kne ikut sukatan yg betul. kne timbang tepung, gula, mentega. lepas tu ble nk bakar lak kne ikut suhu yang betul. bile kek tak jadi, kite marah, bengang sebab penat2 jer kte wat, kte dh ikut sume step..tp, kek tu keras la, hangus la..x masak la...tapi cube klo kte buat kek tu hadiah utk pasangan kite...kite akan berusaha sebaik mgkin utk buat kek yang paling sedap n cantik supaya dapat pujian drpd si dia. kte sggup buat 2-3 kali utk dptkan hasil yg terbaik utk si dia. yela, klo kek x sedap, malu la kat dia..jatuh saham wooo...so, mcm tu la ble kte wat tugasan or kerja2 kita..ikhlaskan diri..bile kte ikhlaskan diri, kte takkan rse pn kerja tu membebankan kita..


2. positive thinking - adakalanya kita akn rasa down sgt2 smpai nk putus asa....tp, cube kte set kan dlm otak kita...'ALLAH TAKKAN MENURUNKAN DUGAAN KEPADA HAMBANYA LEBIH DARI KEMAMPUANNYA SENDIRI'....means, bila ALLAH turunkan dugaan itu kpd kita, itu tndanya kita mampu untuk mngatasinya. mungkin kita boleh mengatasinya dari segi  fizikal n mental. kuatkan hati, n kuatkan iman.


3. banyakkan berdoa - mgkin selama ni kita jarang berdoa kepada ALLAH..tapi, bila diturunkan dugaan kepada kita, barulah kita akn ingat ALLAH..kn???...berdoa lah seikhlas hati...mohon agar dipermudahkan setiap urusan. Andaikata hati kita masih terasa sesak, bcalah kalam ALLAH..Al-Quran..insya'ALLAH..hati kita akan tenang...bila hati tenang, 
barulah kita dapat  memikirkan jalan yang terbaik untuk urusan kita. bila kita 
berdoa dengan ikhlas...Insya'ALLAH akn bantu kita...dan seharusnya kita istiqamah
dalam beribadah. Syaitan paling suka apabila seseorg itu berputus asa...tym tu la syaitan ni suka dok bisik2 bnde2 jahat suruh bunuh diri la...lari la..bunuh la ape la....tym tu la  nmpak ilusi mcm2....tym hati kta tengah lemah....tym hati ni mcm dh kt bucu gaung....ckit lgi nk jatuh dlm gaung pts asa...


4. jgn menyendiri- jgn duduk sorg2...ble duduk sorg2,masalah tu akn berlegar-legar dalam otak kite...dh xdak bnde len nk pkiaq...asyik bnde tu jer yg kluar.....dh mcm saiko....so, alternatifnyer, p jumpa kawan2...berkumpul dengan depa...luahkan masalah korg tu kt kwn2...biaq la depa jemu ke apa...just luahkan...mgkin depa tak leh nk selesaikan..tp, bla dh luahkan, at least korg akn rse ringan ckit....mgkin kwn2 korg leh tolong nasihat ker mne taw untung2 kwn tu bleh tolong....ble kte dh duduk rmai2 dgn kengkawan, byk bnde kte nk 
sembang....secara tidak lgsung, kita dpt melupakan masalah kta sebentar...


5. sebesar-besar masalah kite, masalah org len lagi bsar dr kte....ni baru jd student dh stress mcm nk gila....sok luse ble dh keje, kte msti akan stress dgn keje..klo prestasi tak elok kne buang keje..klo xde keje, xdek duit...klo xdek duit cmne nk mkn??? blanja???....blom lg nk kawen....nk kawen tu xkn nk gne duit 10 sen jer...kne crk beribu2 nk tanggung kos prkahwinan...mne nk crk duit klo xpndai nk uruskn??? duit kawen lagi...duit blnja sndri?? nk bagi mak ayah? adik bradik???....ble dh kawen lak, dpt anak lagi tensen...tensen dgn keje,yuran sekolah anak2, makan pakai anak bini, duit rmh, kereta, bil letrik, air, wifi..itu baru keperluan...kehendak lak cmne????......tensen kn??? xkn nk bunuh diri????...




cakap memang senang bai....ko xpham hati aku...aku yg mengalami nyer yg seksa....


yup, cakap memang senang...tp, kadang2 ape yg org cakap akan meresap dalam hati kte...klo xcaye, cmne korg leh kcik ati kt seseorg??? adalakanya sebab ape yg diorg ckp kn???...lgpn, org memang takkan faham hati kita...cuma kita n ALLAH jer yg tahu hati kita mcm mna...


ok..fine...if u still think dat ur life is SUCK, how bout them????















tak cukup lagi??? ok.....tgok diorang ni plak....














dugaan diorg lagi berat dr kte kn????..tp diorg tak pts asa pn nk hidup......klo dengan dugaan yg kcik pn kte dh nk bunuh diri, cmne kte nk jadi mcm diorg ni???....
















fikir-fikirkanlah.....fikir dengan akal, bukan dengan emosi




p/s: kata2 yg slalu disematkan dlm hati..
       
        'bila tiada seorg pn yg mahu mndgr luahan kita, ALLAH itu masih ada,
        bila tiada seorg pn yg mmpu mnenangkan hati kit, ALLAH itu masih ada,
        bila tiada seorg pn yg dapat menolong kita, ALLAH itu masih ada...
        ALLAH masih ada...ALLAH masih ada...ALLAH masih ada....'




"BUNUH DIRI BUKAN BUDAYA KITA"









1 comment:

azrie shariel said...

bagueh betoi dia... bg ceta plak kt sini pasai bunuh diri lak.. hehehe..