Wednesday, December 28, 2011

Serius Wa Marah















Ak rse bahagia sgt hari ni....sbb dpt brsama ng Uncle.....xtaw la cmne dye leh ade kt sklh aku nih...tp, yg penting dpt luangkan mase dgn dye.....bljr kat libry sme2.....ble lapar, kami pn g ke dewan makan......setelah agak lama brbaris utk mndapatkan makanan, kami pn pergi mncari tempat untuk menapak....



aku: wak, sye amikkan air ea...
uncle: ok.


Then aku g la amik air kt bhgian hujung dewan, then aku nmpak kwn aku, aku sembang la ng dye sebentar. Agak kagum sebentar sebab dye tgh tunjukkan animasi yang dye buat semalam. Tak lama d situ, ak teringt yg uncle dok tggu air dr tadi. So, aku pn chow ke tmpt kami. On the way ke meja kami, aku nampak member2 uncle kt meja kami...tgh sembang2....sampai je kt meja tu, aku dgn excitednyer nk mkn sbb lapar, suddenly uncle bangun..




uncle: klah awk....sye blek dulu...
me: eh, sye br nk mkn wak....awk dh mkn ke?
uncle: dh mkn....share ng kwn sye....klah aslkm ( memberikan senyuman n trus blah dr situ)



Seriusly aku kecik hati.....marah, rse nk nangis dh....dhla aku tgh lapar...aku punyer la excited nk mkn, dye wat cmtu....muka tak brsalah lak tu...bleh lak dye sembang gelak2 ng member tngglkn aku sorg2 kt meja mkn tuh.....trus selera aku trbantut, aku blek dorm....memang sakit hati sgt2....aku tak kire, aku nk putus gak.....ni bkn skali, dh beberapa kali dh dye wat aku camni...aku dh tak tahan...aku nk putus gak...dh sampai kt dorm, aku crk la henset2 aku yg aku sembunyikkan....(kt sekolah mne leh bawak henset kn?? so, kne sembuyik la..)....aku ade 3 henset...henset 1, henset 2, henset 3...(aku x ingt jenama ape)...





Mula2 aku nk mcg dye gne henset 1, rosak pulak
Then, aku try mcg gne henset 2, kdt habis....(aku dh stress)
Lastly aku gne  henset 3, henset jam pulak.....bengang3.....aku tensen ar mcm nih....tolong la jgn wat hal...aku rse nk baling jer henset nih....




'tett......tett......tettt....'


Ade mcg dr Uncle.....nk mntak maaf la tuh, sorie...xde mknenyer aku nk maafkan lg....aku dh nekad nk putus....aku pn tekan butang "open message"


'bangun...bangun...kata nk g beli sayur....jom...'






Skali aku mmpi da.....haddoiii...emosi tol....hahahahaha

















Study ke Stado??




Sila jangan baca klo anda rasa bibit2 kemarahan dan ketidakpuasan hati akan membenih dalam hati anda dan akhirnya tumbuh dengan subur dan menjalar di seluruh tubuh anda...sebenarnya aku just nk cakap yang




AKU

MALAS

NAK

STUDY

SO

AKU

TIDO

SEKIAN. TERIMA KASIH



*saja nk tmbah entry aku sbb lme dh xwat sbb aku malas...=)
owh...malasnya aku






Sunday, May 29, 2011

Things I Don't Like While Driving













Salam suma/sume/semua....


Time cuti-cutan ni, sume dok pakat crk keje 2 earn some money....ooo....suke la korg dpt kje, dpt duit??? bleh blnja sakan,bleh kurus....(ble kje boleh kurus ok!)....then, pakat rmai2 nk heboh kt aku yg korg dh kje....klo bleh siap wat press conference lg korg dpt kje yer....huh...(ok, aku jeles)....xpe, aku pn ade kje gak...ok what...jd driver mak aku, ayah aku, n xterkecuali adik2 aku...ok, ank buah mgkin bakal msok list....


Hari2 hntr adik2 g skolah, amik diorg dr skolah, jalanraya pn dh jemu nk tgok muke aku.....oh, bkn....tayar kereta bapak aku...smpaikn klo pejam mata pn dh bleh smpai kt destinasi sebab dh hafal sgt jalan ke sklh adik2 aku tu...once again, JALAN KE SEKOLAH ADIK AKU tu, bkn jalan2 kt KUCHING...


Yup, dulu, klo first2 bawak kereta memang amat teruja, sbb korg bleh jalan sini sana, n show kt org len yg korg dh ade lesen P...







(owkey, bukan salah korg nk show off korg ade P, tp dh sticker wajib tampal nk wat cmne kn???)...tp skrg ni ble dh dpt permanent, korg rse dh agak bosan dh drive, n ble korg nmpak budak2 yg baru lesen P, korg akan kesian dgn keterujaan diorg....biasela,baru dpt lesen..(hohoho, dulu pn aku teruja sbb dpt P)...




But, somehow, sikap pemandu kereta, , hilux, pajero, lori mahupun bas atau treler n lori pasir dan tidak terkecuali penunggang motosikal mahupun basikal mmbuatkn aku rse mcm nk brzikir 99 kali ketika driving walaupun hanya utk 50m..


You, I tahu la you byr cukai jalan...BAPAK I pn bayar cukai jalan tau...xyah la you buat jln ni mcm jalan BAPAK you sorg..(maaf, ter'emo lak)..mne tak emo bhai...ko tengok dye buat ape




Situasi 1:


Time tu korg nk kuar simpang....korg punyer berhemah dgn muke skema nyer, tgn berpaut utuh kt stereng kereta tu mnunggu peluang utk kuar simpang,










And finally korg dh nmpak peluang itu.."yes, tggl kereta tu je lagi, lepas ni bleh keluar"...punyer la ko tggu smpai berpeluh2 kereta tu nk lepas, rupe2 nyer, kereta tu nk belok masok simpang korg..punya la...alahai...cilabeng punya kereta...lagi2 la klo simpang tu simpang yg curam n korg pakai kereta manual.... punye la kebas lutut korg nk main ng minyak, brek, n clutch..




Situasi 2: 


Ni scene korg nk kuar simpang lg...tp waktu malam, lebih buruk jalan tu gelap....ok, korg punyer la berhati2 tym nk kuar simpang tu n bila free jer, korg trus pecut keluar....but..."Eh2, ble mase lak motosikal ni lalu? nseb baek aku pecut slow, klo aku pecut laju td ntah2 dh kne langgar."..hesh, pasang la lampu tu....dh la tempat gelap, pakai baju gelap, dye pn xbpe nk cerah....kang kne langgar kte lak yg salah...




Situasi 3:


Ok, kali ni korg nk g kt kedai fotostat kt pekan. Nk g kedai, msti la kne park kereta dulu la kn..korg dh tgok dh ade signboard laluan sehala..eh, bukan laluan sehala, tapi singboard ni..


















means, korg xley nk masok kt laluan tu la kn??? sbb itu laluan sehala, n xde arrow menghala masok ke jln tu means jln tu just utk kereta keluar jer....(korg faham x ape aku ckp ni??)....so, then korg park kereta korg leklok wat kje korg then bile korg nk kuar plak, suddenly ade kereta bertentangan dgn kereta korg...means, mulut kereta korg tu bersemuka dgn mulut kereta di hadapan...WTH, itu laluan sehala, nape leh jd mcm tu?????






Situasi 4:




Korg dgn hepi n steady nyer drive nk blek kpg...ok, jln korg jln lurus(mainroad)...n agak lengang....then tengah korg steady bwk kereta tu suddenly.."opocot mak kau, esh kereta ni, kuar simpang tergesa2..nsb baek smpat break...dhtu,  ble dh kt mainroad bwk slow jer"...arghhh...tensen tol org mcm ni...




Situasi 5:




Korg nk g tengok movie Nur Kasih dgn BF/GF korg so, korg msok la carpark ni sbb.... sbb nk parking keta la bhai, xkan beli popcorn...ok, korg punyer la tawaf carpark tu dkt nk 10 kli semata2 nk crk park ksong, n finally korg nmpak this gurls/ family nk msok kereta, means diorg nk kluar la kn...diorg kluar, parking kosong la kn??? ok...korg punyer la tggu diorg tu nk simpan barang diorg, bukak pintu, tutup pintu, then start enjin, pasang aircond, sembang cte Nur Kasih tadi sgt best, dye tahap nangis bergelen2....oh2, lupe nk psng seatbelt lak...eh2, bonet dh ttup rapat ke belum????..ok, keluar blek, cek bonet, pasang seatbelt blek, then baru jalan....korg rse???????




Situasi 6:


Finally, korg dapat parking, korg dh set dh angle nk masok, then, korg masok..."duh, angle xcun lak...eh, ko bleh kluar x sblh tu? ape?? xmuat?? ok2"..so, korg reverse blek pusing stereng biar straight, baru msok"....(ini silap aku sndri sbb slalu fail parking- AKU BENCI PARKING!!!)..kui..kui...kui....






Banyak lagi bnde yg wat aku xske ble drive....tp aku tak tulis sume sebab ape? sebab aku malas.....hehehe....klah, blah dulu....







Sunday, May 22, 2011

Menonton Nur Kasih The Movie





halluuuu u'olls...


owkey, sume org thu skrg ni cte NUR KASIH dh bwk virus dseluruh  M'sia...jgn kta org2 muda mcm kta ni, para2 isteri, para2 suami, para2 sakura, makcik2, pkcik2, atok nenek pn ade yg tgok cte ni...aku pn 
xnk ketinggalan tgok cte ni....well, mstila kne pujuk mak utk dana, n merayu kt member mntak teman...eh, yup, dana dr ayah utk mnyak keta...(nk wat cmne, blom kje lg, so, sume tajaan PAMA)....ok, ckup sume, kmi pn trus ke cinema kat Riverside..ape tah nme dye...lpe lak....jap2 nk crk....hurmmmmmmm....aaa....dpt dh...Lotus Five Star kt Riverside, Kuching...




ape yg best nyer cte ni??? hurmmm....mgkin sebab...






nur amina- tiz zaqyah cantek (wanita pujaan lelaki)




adam- remy ishak yg tough (jejaka pujaan wanita)



 aidil- Fizz Fairuz, abg yg baik (suami pilihan)



atau

adik mariam (mia sara) & elyas yg comel








ok2....bkn pelakon2 yg ingin ditekankn, tp mcg2 penting yg ingin dsampaikn dlm movie ini....cthnyer....hurmmm...nk tahu??? ape lg, p la panggung2 yg berdekatan...tak best klo ak cte kt cni sbb ak memang xpndai brcerita....bek korg tgok sndri....xrugi tgok, n nk lebih syok, ajak suami skali...hehehe....tp bg yg blom kawen mcm ceq ni, dgn kawan je la yer...hurmmmm......







Friday, May 20, 2011

Discrimination of Beautiness








alloooo guys...

kli ni aku nk cte psal kecantikan.....naaa....aku bkn nk cte psl tips utk brmekap, tips utk pakai tdung, selendang, brfesyen, menebalkn rmbut,bulu mata,bulu roma, bulu hidung & sbagainya...tp aku nk cte psal DISKRIMINASI KECANTIKAN...

1st of all aku nk cte ng gurls dulu.....

beb, korg prnh rse tak yg kdg2 ble you kuar ng kengkawan you, then ble you lalu kt a bunch of monkey magic(mamat), diorg akn usik you & kawan2 you??? tym tu you pkai baju kaler merah.

mamat: " hai bju merah, kmslm kt awak ea....nk no telefon bleh??? awak comel la.."
awek: "eee....awak ni pehal? ganggu org sesuke dye jer....gatal"
hot nyer you....memang ckup makian segantang 2 utk mamat tu...tp dlm hati you,

" dye puji aku la....dye x puji kwn aku..mkne nyer aku cantek dr kwn2 aku...chantek jgk aku nih..."

tp cbe klo...

mamat: ' hai baju merah, kmslm kt kawan awak ea...nk no telefon dye bleh? 

means, dye bkn tujukn utk you ea, dye tujukn utk kwn you...msti you rse mcm....

"asal dye ayat kwn aku jer? aku ni x cantek ker?"



2nd situation

di stesen minyak

klo awek chantek

awek: bang, tlong isi minyak rm20 ea..
mamat: owkey..

klo awek x chantek

awek: bang, tlong isi minyak rm 20 ea..
mamat: self-servis la kak


2nd situation

di kedai baju

klo awek chantek

awek: bang, bpe hrga bju nih? 
mamat: RM 70 dik..
awek: kurang rm 50 bleh bang?
mamat: bleh jer dik...ape sgt klo kurang stakat rm50, ckit jer tu...


klo awek x chantek

awek: bang, bpe hrga bju nih?
mamat: Rm 70 (smbil mnunjuk ke tnda harga)
awek: kurang ckit bleh bang?
mamat: nett price...xley nk kurang...(tgn still tunjuk tnda harga)


3rd situation

buku muka (facebook)

klo awek chantek

mamat:(eh2...awek ni tkr profil pic lg la.....nk komen ckit..)
            COMEL LA AWAK.
awek: EH...BIASE2 JER...TERIMA KASIH..=)
mamat: (eh2...dye reply la....ni yg syok ni..nk ckp ape ea??.hurmm... haa...)
             KLO DH CHANTEK, WAT BIASE2 PUN TETAP CHANTEK

klo awek x chatek

mamat: asyik tkr profil pic jer minah ni....mcm la kiut sgt...tgok gmbr ckit...hek eleh...gaya posing sume sme jer....chantek side tu je la kot...mls r nk komen...wat penat jari aku jer..



itu cter psl diskriminasi kecantikan perempuan.....mcm mne lak diskriminasi kehenseman lelaki??...boys, meh, tgok ckit...aku rse korg msti pnh lalui kn??






1st situation

di mall

klo mamat hensem

mamat: hai awak, sorg jer ker??? bleh brkenalan?
awek: (senyum2 malu..even dh jarak agak2 50 m pn mseh senyum & curi2 pndang mamat tu)

klo mamat x hensem

mamat: hai awak, sorg jer ker??? bleh brkenalan??
awek: ish..muke pn dh mcm tengkorak hidup, ade hati nk ngorat org...ee...xsnonoh la bdk2 zmn skrg..( mulut muncung kedepan smbil mnjeling tajam)..

2nd situation

di stesen minyak

klo mamat hensem

awek: bang, tlong isi minyak rm20 ea..
mamat: ok..
smbil sembang ng kengkawannyer
awek: sian, muke hensem tp kje kt stesen minyak....
kawan awek: kje part tym je tu kot....aku rse msti budak U ni...


klo mamat x hensem

awek: bang, tlong isi minyak rm20 ea..
mamat: self-servis kak..
awek: huish...dh la muke mcm lesung batu..kerek lak tu...
kawan awek: sesuai sgt kje kt stesen minyak...

3rd situation

Fesibok

klo mamat hensem

awek: eh2...mamat ni tkr profile pic lg la..nk komen ke x?? ee...segan la nk komen....'like' jer la..
mamat: TQ 'LIKE'
awek: weeee....dye reply....nk ckp ape ea??? esh...xyah komen byk2 la...kang dye ingt ngada2 lak...hurmmmm...WELCOME


klo mamat xhensem

awek: asyik2 tkr profile pic jer mamat nih....huk ala...ade hati gak nk amik gaya mcm tu....kerbau pak salih lg hensem...




mcm2 kn?? x kire gurls or guys, msti ade diskriminasi mcm ni....kpd gurls n guys yg trgolong dlm insan yg chantek n hensem(org kata la),korg ptt brsyukur dgn ape yg korg miliki...kecantikan rupa paras hnya pinjaman semata2...bila2 mse jer ALLAH bleh tarik...tp, you'all kne hati2...org yg chantek, hensem susah nk dpt org yg btol2 syg kn dye sbb dri dye..bkn smata2 krna rupa paras....diorg pn mudah terdedah dgn mcm2 gangguan...mgkin gangguan seksual mahupun, gangguan makhluk2 yg dhantar oleh insan yg xpuas hati...rmai yg dh kne.....ksian diorg...

bg spe2 yg jarang dpuji kecantikn n kehensemanyer, korg xyah risau... korg xpelu risau psl pras rupe korg...sbb, korg dgn senang bleh dpt insan yg btol2 trima korg sbb diri korg..bkn sbb paras rupa semata2...korg pn xpelu risau sgt psl guna2 nih.. sbb xde org nk dengki kt korg...klo korg xwat jahat kt org la...insya'ALLAH..



mak aku kata, biar xchantek rupa paras, asal chantek hati budi..sekiann~~








Tuesday, May 17, 2011

Cuti Lelagi..











Fuhhhh...fuhhh...fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....huk..huk..huk.....tu diaa.....tebal nya habuk....ni boleh wat gula2 kapas ni....lama dh ceq tak mengapdet belog ceq ni....so, ape cte kli ni???

La ni kbykn bdk2 U cti smester yg agak lama...kn2??? yala....ceq cti 4 bln....yer.....4 bln cti.....lama tu beb....sempat kawen + pakej honeymoon lg cti pjg2 mcm ni yer dak??..... so, disebabkn cti ni trsangat la pjg, aku decide nk crk keje....yela...nk kmpul duit utk kawen belanja nnti2... mcm2 tmpat dh try tp smpai skrg tiada berita drpd mereka2 pemilik premis walaupn secebis sms.....

So, skrg ni aku hnya menapak spt tggul tua yg mula reput yg hnya mnuggu utk rebah ke tanah....duhh....penantian mmg suatu penyeksaan batin.....

Dh xde kje, duduk kt umh menternak lemak je la jwbnyer....rsenyer mcm dh mmbuahkn hasil lemak2 ni...klo la lemak bleh jual kn senang, xyah buat kje.....mkn byk2 lps tu potong lemak2  tu, then jual kt pasar tani....bleh gak dpt duit....huh???? duit?????


"Lai...lai...lai.....spe2 yg kurus cekeding yg mngidam nk gemuk, bleh beli....ini lemak brkualiti punyer.....xyah bli susu mhl2...xyah mkn pil yg mmberi kesan smpingan.....mudah, jimat n xde kesan sampingan...org2 gemok yg len pn bleh jual lemak2 mereka...xyah nk wat experimen sedut lemak.....xyah bedah sne sni.....no more produk 'cendawan' yg ntah ape2...lbh murah, tiada bayaran trsembunyi yg penting, trbukti menipu.....no more mslh obesiti lg kt M'sia ni....kerajaan xplu buang duit wat kempen mcm2.....mkcik2 kantin pn bleh la jual nsk lemak mereka dgn berwibawa...dgn ini lemak, sume org bleh hidup aman damai...

Kurus cekeding bkn mslh lg.,..klo dulu angin brtiup ckit pn nk btahan kat tuggul kayu, skrg ni bleh jln dengan gaya nya even ketika angin kencang.... xpelu botox, xpelu susuk or  cucuk sna sni,....tmpal jer pkai gam UHU.....xpn gne gam GAJAH....nk lbh mantap, pkai POLIDENT, hnya sapu pd 3 bhgian, ia akn melekat dgn kuat....( eh...maaf...iklan ini hnya utk gigi palsu)....spe2 nk pipi yg gebu, tmpal jer lemak kt pipi...kn nmpak debab...klo spe2 pipi dye yg trlmpau debab tu, toreh ckit lemak2 pipi, lebih krg dlm 3x3x3cm...xyah dlm sgt...kang trlmpau cengkung mcm nek PIEE plakon tu......lai......lai....lai......ini lemak bgs punya......"




hohoho...bestnyer berkhayal....klah....ceq blah lu....








p/s: biar berkhayal lyn blog....jgn khayal mkn pil..sekian









Saturday, April 2, 2011

Tips Menghilangkan Tensen, Elak Bunuh Diri









I was shocked 2 hear about a student from one of our local University has commit suicide recently....takziah buat mendiang....





Second year student makes fatal leap

by Gary Adit. Posted on March 31, 2011, Thursday

FATAL LEAP: Policemen prepare to transport the victim’s body to the mortuary following the recovery operation.
KOTA SAMARAHAN: A second-year Civil Engineering student drowned after he leapt off a bridge into a man-made lake in the grounds of Unimas campus here yesterday.
The deceased has been identified as Sachess Qaspie Marimuthu, 21, from Sabah.
The incident occurred shortly after 2pm when Sachess, who was earlier seen standing alone on the bridge across the lake carrying a backpack, climbed over the railing and plunged into the water below.
Horrified witnesses immediately called the Samarahan fire station, which despatched a team of rescuers to scour the lake for the victim.
Bomba officer-in-charge Ahamarie Juhai, when contacted yesterday, said 10 personnel were involved in the operation that ended at 3.38pm when Sachess’ body was recovered from the bottom of the lake.
Several students said that a search of the victim’s backpack found it contained a large rock, which they believed had been intended to weigh him down.
Meanwhile, there were also rumours going around campus that Sachess had sent a text message to several friends to inform them he was ‘leaving’ prior to the fatal leap.
The incident has been classified as sudden death pending a police investigation.
petikan dari Borneo Post online




dari apa yang aku tahu, mendiang sangat stress dengan kehidupannya n most of it was written in his blog.....n this is some of what he had wrote from his entry, ' I JUST REALIZE....'






In this life, there is nothing that you hoped will actually come true as you imagine…

All the frustration I had in these past few weeks had merge my body and soul for the longest period of time since for so long…

I only hoped that this will not become my breaking point and I can continue to Contribute..

But as matters worsens, I may do things in a suicidal compulsion…

I just hoped it won’t be too quickly..

Anyway.. anyone that reads this.. If I finally departed.. I wish to make sure my family knows EVERYTHING there is to know about me… Even if it was the worst of me.. that was who I am…

God would send me to hell for all that I’ve done but who cares when it was too late anyway…

so that will be my good bye and I hoped it wouldn’t be soon but not too long as well… Living is HARD…







Apa2 pun, kte sume tahu yg bunuh diri itu HARAM....langit & bumi takkan terima roh kita...ALLAH takkan ampunkan dosa org yang bunuh diri...sume org tahu kn??? tp knapa masih ade yg bunuh diri???? aku bukan nk kata kt mendiang...tp, apa yg aku nk sampaikn ialah, bunuh diri bukan cara untuk menyelesaikan masalah...
aku yakin sume AGAMA MENGHARAMKAN BUNUH DIRI.....


life as a student memang sgt men'tension'kan....yela...asgment, persatuan, family, kawan-kawan, klo ade pakwe, makwe, masalah ng diorang lak...sangat stress...yup..memang aku akui...n aku yakin, sume org tensen dgn bnde2 mcm nih....tp nk wat cmne....itu la rencah kehidupan....takde masalah, kte xkan tahu cmne nk handle masalah....masalah akan mematangkan kte...


aku pun pernah tension....bkn pernah....tp slalu...(hurmmmm...agak ar)....n paling teruk, aku tensen sgt sampai aku nangis.....(uish..malunyer).....rse nk lari jer dari U nih sbb trlalu tensen...tp, nsb bek aku xdek duit...so, aku stay jer la kt U nih....tp, alhamdulillah....segala masalah yg aku alami dapat di atasi...


mcm mne nak hilang tension???...itu terpulang...tp, ini adalah antara tips yg aku slalu buat bila aku rasa down sgt2 n hampir-hampir putus asa...


1. Ikhlas kan hati - sesuatu perkara itu akan menjadi beban bila kita tidak menyukainya. tp, ble kte suke akn sesuatu, buat brkali2 pn, kte xkan rasa jemu. Malah, kita akan sentiasa berusaha untuk mnjadi lebih baik. analogi nyer mcm kte buat kek. mule2 nk buat kte msti perlukan buku cara-cara membuat kek. kte ikut langkah2 dlm buku trsebut satu persatu....sangat meremehkan sebab bahan-bahan kne ikut sukatan yg betul. kne timbang tepung, gula, mentega. lepas tu ble nk bakar lak kne ikut suhu yang betul. bile kek tak jadi, kite marah, bengang sebab penat2 jer kte wat, kte dh ikut sume step..tp, kek tu keras la, hangus la..x masak la...tapi cube klo kte buat kek tu hadiah utk pasangan kite...kite akan berusaha sebaik mgkin utk buat kek yang paling sedap n cantik supaya dapat pujian drpd si dia. kte sggup buat 2-3 kali utk dptkan hasil yg terbaik utk si dia. yela, klo kek x sedap, malu la kat dia..jatuh saham wooo...so, mcm tu la ble kte wat tugasan or kerja2 kita..ikhlaskan diri..bile kte ikhlaskan diri, kte takkan rse pn kerja tu membebankan kita..


2. positive thinking - adakalanya kita akn rasa down sgt2 smpai nk putus asa....tp, cube kte set kan dlm otak kita...'ALLAH TAKKAN MENURUNKAN DUGAAN KEPADA HAMBANYA LEBIH DARI KEMAMPUANNYA SENDIRI'....means, bila ALLAH turunkan dugaan itu kpd kita, itu tndanya kita mampu untuk mngatasinya. mungkin kita boleh mengatasinya dari segi  fizikal n mental. kuatkan hati, n kuatkan iman.


3. banyakkan berdoa - mgkin selama ni kita jarang berdoa kepada ALLAH..tapi, bila diturunkan dugaan kepada kita, barulah kita akn ingat ALLAH..kn???...berdoa lah seikhlas hati...mohon agar dipermudahkan setiap urusan. Andaikata hati kita masih terasa sesak, bcalah kalam ALLAH..Al-Quran..insya'ALLAH..hati kita akan tenang...bila hati tenang, 
barulah kita dapat  memikirkan jalan yang terbaik untuk urusan kita. bila kita 
berdoa dengan ikhlas...Insya'ALLAH akn bantu kita...dan seharusnya kita istiqamah
dalam beribadah. Syaitan paling suka apabila seseorg itu berputus asa...tym tu la syaitan ni suka dok bisik2 bnde2 jahat suruh bunuh diri la...lari la..bunuh la ape la....tym tu la  nmpak ilusi mcm2....tym hati kta tengah lemah....tym hati ni mcm dh kt bucu gaung....ckit lgi nk jatuh dlm gaung pts asa...


4. jgn menyendiri- jgn duduk sorg2...ble duduk sorg2,masalah tu akn berlegar-legar dalam otak kite...dh xdak bnde len nk pkiaq...asyik bnde tu jer yg kluar.....dh mcm saiko....so, alternatifnyer, p jumpa kawan2...berkumpul dengan depa...luahkan masalah korg tu kt kwn2...biaq la depa jemu ke apa...just luahkan...mgkin depa tak leh nk selesaikan..tp, bla dh luahkan, at least korg akn rse ringan ckit....mgkin kwn2 korg leh tolong nasihat ker mne taw untung2 kwn tu bleh tolong....ble kte dh duduk rmai2 dgn kengkawan, byk bnde kte nk 
sembang....secara tidak lgsung, kita dpt melupakan masalah kta sebentar...


5. sebesar-besar masalah kite, masalah org len lagi bsar dr kte....ni baru jd student dh stress mcm nk gila....sok luse ble dh keje, kte msti akan stress dgn keje..klo prestasi tak elok kne buang keje..klo xde keje, xdek duit...klo xdek duit cmne nk mkn??? blanja???....blom lg nk kawen....nk kawen tu xkn nk gne duit 10 sen jer...kne crk beribu2 nk tanggung kos prkahwinan...mne nk crk duit klo xpndai nk uruskn??? duit kawen lagi...duit blnja sndri?? nk bagi mak ayah? adik bradik???....ble dh kawen lak, dpt anak lagi tensen...tensen dgn keje,yuran sekolah anak2, makan pakai anak bini, duit rmh, kereta, bil letrik, air, wifi..itu baru keperluan...kehendak lak cmne????......tensen kn??? xkn nk bunuh diri????...




cakap memang senang bai....ko xpham hati aku...aku yg mengalami nyer yg seksa....


yup, cakap memang senang...tp, kadang2 ape yg org cakap akan meresap dalam hati kte...klo xcaye, cmne korg leh kcik ati kt seseorg??? adalakanya sebab ape yg diorg ckp kn???...lgpn, org memang takkan faham hati kita...cuma kita n ALLAH jer yg tahu hati kita mcm mna...


ok..fine...if u still think dat ur life is SUCK, how bout them????







video








tak cukup lagi??? ok.....tgok diorang ni plak....








video






dugaan diorg lagi berat dr kte kn????..tp diorg tak pts asa pn nk hidup......klo dengan dugaan yg kcik pn kte dh nk bunuh diri, cmne kte nk jadi mcm diorg ni???....










video






fikir-fikirkanlah.....fikir dengan akal, bukan dengan emosi




p/s: kata2 yg slalu disematkan dlm hati..
       
        'bila tiada seorg pn yg mahu mndgr luahan kita, ALLAH itu masih ada,
        bila tiada seorg pn yg mmpu mnenangkan hati kit, ALLAH itu masih ada,
        bila tiada seorg pn yg dapat menolong kita, ALLAH itu masih ada...
        ALLAH masih ada...ALLAH masih ada...ALLAH masih ada....'




"BUNUH DIRI BUKAN BUDAYA KITA"









Sunday, March 27, 2011

Fesyen Yang Digemari Wanita Tetapi Tidak Disukai Oleh Lelaki




Cermin mata besar- Ramai wanita merasakan bahawa apabila mereka memakai cermin mata yang besar,mereka akan kelihatan lebih  mewah dan bergaya. Tetapi bagi lelaki, wanita yang gemarkan memakai cermin mata yang besar dan tidak sesuai dengan bentuk muka kelihatan seperti serangga yang bermata besar. Amat penting bagi seseorang wanita untuk memilih saiz dan bentuk cermin mata yang benar-benar sesuai dengan wajah mereka.

Bibir yang merah menyala- Kebanyakan wanita akan merasakan bahawa mereka akan kelihatan lebih seksi sekiranya menggunakan lipstick yang berwarna merah. Tetapi lelaki tidak sukakan warna yang terlalu terang kerana mereka merasakan seolah-olah sedang bercakap dengan badut. Lelaki lebih sukakan kesederhanaan. Wanita harus lebih peka dalam pemilihan warna lipstick yang bersesuaian dengan kulit mereka.

Bulu mata- Memang tidak dinafikan bulu mata yang panjang dan melentik memang akan membuatkan seseorang wanita itu kelihatan lebih cantik pada pandangan lelaki. Tetapi sekiranya bulu mata palsu yang terlalu panjang dan melentik digunakan, lelaki akan merasakan bulu mata yang dipakai oleh seseorang wanita itu kelihatan seperti bulu penyapu dirumahnya. Wanita dinasihatkan untuk tidak memilih bulu mata yang terlalu panjang. Lelaki lebih sukakan bulu mata yang asli berbanding bulu mata palsu.


Selipar/Kasut- Mungkin ada diantara sesetengah wanita lebih suka memakai selipar/kasut berbanding kasut tumit tinggi. Ini adalah kerana ianya lebih selesa dipakai daripada kasut tumit tinggi. Pelbagai jenis selipar/kasut yang cantik-cantik boleh didapati di pasaran sekarang. Tetapi walau secantik manapun selipar/kasut yang di pakai oleh seseorang wanita, lelaki pasti lebih gemarkan wanita yang memakai kasut tumit tinggi kerana ia akan menambahkan keayuan mereka.
Pakaian yang terlalu seksi- Seseorang wanita yang memakai pakaian terlalu seksi memang mendapat perhatian daripada lelaki.  Tetapi lelaki akan merasakan wanita yang seksi adalah seseorang yang kurang mendapat perhatian. Dan dengan pemakaian yang seksi mereka mendapat perhatian yang secukupnya. Tambahan lagi untuk lelaki yang bernafsu kuda. Wanita dinasihatkan untuk memakai pemakaian yang lebih tertutup untuk mengelakkan daripada perkara buruk menimpa diri mereka.






p/s: amik dari SINI