Monday, March 12, 2012

Cara Mudah Untuk Cantik

Member: Uitt nyah....asal ko makin cantik sem ni eh? ko pakai produk ea? produk ape? Per & lopli? Mestikah ratu? ke Oh leley?

Terkejut den bila member tanyer macam tu....tapi, dalam ke'terkejut'an tu ade la sikit rasa bangga non....sape tak suke bila ade orang puji kita kan? kan? kan ke tak kan?...

Sebenarnye aku tak amalkan pape produk pon. (owkey, aku pakai compact powder jer)...Sebab, den ni pemalas nak pakai barang-barang tu sume. Gilak ko nyah nak pakai pelembab sebelum tido la, nak pakai scrub 3 minggu sekali la, letak timun kat mata la.... kene makan yang nih, tak boleh makan yang tu kang muka rosak la...bla....bla..bla....Kalau nak beli 1 set produk kecantikan tu boleh beli Doublecheese burger 2 set + 5 helai baju ko taw tak?....

Sebenarnyer, rahsia aku untuk wajah berseri (nak kata untuk wajah cantik, aku pun bukannya cantik pown) ialah:


Minum air 2 litre sehari

       Actually sebelum nih aku kurang minum air...dalam sehari mungkin aku hanya minum segelas air jer...tu pun air ais. Disebabkan itula badan aku nih kering kontang bersisik sampai luka-luka ko taw nyah...haaaa.... sampaikan kene ejek dek adik bongsu aku....(serious sentap mak..)..Aku nih boleh dikatakan pemalas sangat nak sapu losyen. Losyen yang aku beli sejak sem 1 lagi tu pun tak habis-habis lagi..(tak baik sungguh)
    
       But, sejak balik ke U nih, aku demam, batuk-batuk...batuk kering lak tuh...teruk sangat sampai termuntah-muntah....so, untuk mengawal kebatukan yang durjana tuh, aku minum la air masak sebab tekak aku kering...asal batuk jer, minum air...asal batuk jer minum air....tup tup, 2 litre air aku minum dalam sehari. Agak merana jugak la hari tu sebab dahla minum air banyak, kalau dah minum air banyak, alamatnyer, banyak kencing la....letih ko taw...asyik nak ke toilet jer....minum air banyak, + kelas ade aircond lak tuh...ko bayangkan betapa sengsaranya...






        Tapi, sejak itu la aku terbiasa minum air suam. Kalau nak gi kelas pun, botol air wajib ada. Air ais pun segelas jer...tu pun jarang ar wa cakap lu... Tapi, tak sangka, banyak perubahan dah berlaku. Sisik-sisik kat badan pun dah takde, ulser pun dah takde menjengah, bibir pun dah tak kering, batuk pun semakin berkurangan...Alhamdulillah.


Makan sayur-sayuran

            Peh liss.....ni aku bohong jer owkey....nih aku amik dari nasihat orang lain...Kene makan sayur banyak-banyak untuk awet muda. (Padahal aku tak makan sayur sangat pon)....tapi korang kene ikut nasihat nih...jangan ikut macam aku...

            Tapi sekarang aku nak didik diri aku makan tomato....dulu memang aku anti dengan tomato. Rasanyer yang....emmmphh...ntah la..tak reti nak cakap.. sampaikan aku pernah termuntah gara-gara nak try makan tomato ja....Haddoii...terok betul...But, alhamdulillah ALLAH beri hidayah untuk aku tertarik ng tomato...

Begini ceritanya.... 

            Hari tu aku lapaarr sangat...tak tahu nak makan ape. G dapur jer nampak sorang housemate aku tengah makan.

Aku: ko makan ape tu?
Housemmate: makan burger jer

            Tapi aku tengok burger dia meriah dengan sayur-sayur wa cakap lu.....yang membuat aku tertarik tu bila nampak tomato sebab dia kaler merah..(aku nih memang mudah tertarik dengan kaler-kaler terang nih)...nak mintak tapi segan kan, so, aku diam jer la....isk3...

            Esoknyer aku g pasar & beli tomato....sikit je la dalam 4 bijik jer...untuk trial....aku masak burger, then bubuh tomato ng mayonese buah-buahan...rasanyer..perghhhh....sedap you.....first time aku rasa tomato tu sedap....So, sekarang nih aku dah boleh makan tomato..(tapi mesti dengan mayonese la...)...korang takyah tanyer la khasiat tomato tu ape.....sume orang taw...kalo tak taw jugak, p google....


See....tomato jugak yang paling menarik kat situ



Cukupkan rehat






             Aku taw kalau dah namanyer student, memang tak cukup rehat punyer la....assignment melambak2 tambah-tambah lagi dengan tesis kan????...tapi, stail aku, kalo dah nak tido tu, tido je la...wat pe nak pikir pasal assignmnt...tido is tido....asisgnment nanti dulu keyh.....aku dulu pun jenis slalu ngigau pasal assgnment sebab terlalu banyak sangat berfikir...but then, sekarang nih, aku dah rasa lebih matang untuk menguruskan kerjaya dan peribadiku....chewah...


Muhasabah diri

            Ape kaitan muhasabah diri dengan cantik??? banyak sebenarnyer....bila kita bermuhasabah, hati kita akan jadi tenang....tak payah amik masa banyak....cukupla bila ko duduk sorang-sorang, fikirla....apa yang telah kita lakukan...apa kebaikan yang telah kita lakukan hari nih...apa kesilapan yang telah kita buat hari nih...mintak keampunan daripadaNYA...luahkan segala-galanya kepada ALLAH....Insya'ALLAH, lepas tu kita akan jadi lebih tenang, n boleh teruskan dengan kerja-kerja kita.



Begitu mudah kita mengalirkan airmata untuk pakwe kita,
tapi, mengapa sangat sukar untuk kita menangis keranaNYA?



            Aku akui, sebelum nih aku jarang nak bermuhasabah diri. Sebab aku sentiasa rasa tiada ruang untuk semua tu...aku tak sempat nak buat itu, aku tak sempat nak buat yang nih....tension memanjang....muka berkerut jer.....padahal, masa diperuntukkan untuk setiap orang tu sama...24 hours...tapi, kini, bila aku amalkan bermuhasabah, aku rasa tenang...tak kalut lagi....dan bertenaga untuk meneruskan perjuangan aku sebagai pelajar....and that's why aku senyum jer....sebab takde ape yang buat aku susah hati lagi...

assignment???small da pieces la bro...

              So, tu la antara perkara yang aku amalkan untuk kekal berseri...banyak lagi benda-benda yang boleh bantu kita untuk jadi cantik...but, ni je la yang aku amalkan....kalau nak cantik, try la....gudluck..=)



p/s: kecantikan rupa paras hanya pinjaman daripada ALLAH semata-mata...bisa hilang ditelan waktu...bisa hilang dalam sekelip mata....namun, kecantikan peribadi kita didik dengan usaha kita, Insya'ALLAH akan kekal hingga akhir hayat...



2 comments:

nanieybarnieylurviey said...

suke tang ayat last skali tu.. P/S :)
hehe.. xsuka mkn sayur try paksa diri makan salad.. Mkn mentah byk khasiat.. lama2 mesti suke.. :)

greenveined said...

daebak u~